• Ermet Çevre - Bandırma İlaçlama Peyzaj
  • 0 541 668 46 98

BilgilendirmeHAŞERE İLAÇLAMA

Hastalık yayan böcek ve haşereler hayatımızın büyük çoğunluğunun geçtiği çalıştığımız yerde, evimizde sağlığımızı doğrudan etkiler. Bu haşereler yaşadığımız hiçbir yerde istenmeyen parazit canlılardır. Bu canlılardan insanlarda bir iğrenti duygusunu oluşturmasının yanında ayrıca sarılık, veba, ve tifo gibi hastalıklara yakalanmamıza sebep olur. Bu canlılar insan vücudunu ısırdıkları zaman kendi salgılarını bırakarak insan derisinde bulunan dokularda hasara yol açar. Bu canlılardan biri olan uyuz böceği insan derisinde aşırı kaşınmalara neden olmasından ötürü deride kızarıklıklar oluşur. Bu canlıların uzaklaştırılması veya yokedilmesi için fiziksel, biyolojik ve kimyasal mücadelenin tümüdür.

Ülkemizde haşere ilaçlama hizmeti genellikle kimyasal yöntemlerle yapılmaktadır. Haşerenin türü, yaşama biçimi, popülasyonun yoğunluğu vb faktörlere göre en uygun yöntem seçilerek haşerelerin uzaklaştırılması amaçlanmalıdır.

Sadece gıda üretimi ve satışı yapılan yerlerde ilaçlama zorunluluğu bulunmaktadır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 17 Aralık 2011 CUMARTESİ 28145 sayılı RESMİ GAZETEDE yayınlanan GIDA HİJYEN YÖNETMELİĞİ ‘nin ikinci bölüm madde 8’e 3 (e), madde 9’a 2 ye (b) de ve madde 10’a 2 ye (c) , madde 18’e 4 de madde 26’e (g)

e) Bulaşmaya sebep olacak hayvanların ve haşerelerin önlenmesi.

b) Bitkisel gıdaların güvenilirliğini etkileyebilecek haşere ve kemirgenlerin veya hastalıkların ortaya çıkması.

c) Bulaşmaya karşı ve özellikle zararlı kontrolü dahil, iyi gıda hijyeni uygulamalarına izin verir.

(4) Haşere ve kemirgen kontrolü için uygun prosedürler uygulanır. Bu prosedürler, gıdanın hazırlandığı, muameleye tabi tutulduğu veya depolandığı yerlere evcil hayvanların girmesini önlemek amacıyla da uygulanır.

g) Etkin temizlik ile haşere ve kemirgen kontrolü dahil, gıdanın üretimi, işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ve taşınmasının uygun hijyenik şartlar altında olmasını sağlayan prosedürler, uygulamalar ve yöntemler.

Bu risk Tarım Bakanlığı’nın Ek2 Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler üreten iş yerlerine ait Kontrol ve denetim formunda bulunan ‘D zararlı mücadelesi ‘ metni,’E ham madde yardımcı madde katkı maddeleri’ 1.bendinde bulunan şartlar yerine getirilmediği takdirde ceza uygulaması getirilmektedir. Tarım bakanlığın’dan 30 Mart 2005 tarihi ve 25771 sayı ile resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren ve Gıda ve Gıda ile teması bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi, kontrolü ve denetimi ile iş yeri sorumluklarına dair yönetmelik’ gereğince işletmenizin düzenli olarak haşere mücadele ve kontrol işlemlerini yapılması gerekmektedir.